Majoritatea iritaţiilor gâtului sunt cauzate de infecţii virale. Ele se manifestă prin dureri în gât, mâncărime, dureri la înghiţire. Această stare este mai rea dimineaţa, dar se îmbunătăţeşte pe parcursul zilei.
Aceste dureri pot fi cauzate de afecţiunile faringei, laringei, amigdalelor. Acestea sunt caracteristice gâtului dar pot fi şi afecţiuni mai grave care apar în alte zone ale aparatului respirator care duc la bronşita acută sau gripă.
Pentru ameliorarea durerii sunt multe metode naturiste folosite şi de străbunicii noştri, dar care cu timpul au fost uitate şi înlocuite de medicamentele care conţin multe chimicale. Unele din aceste remedii sunt gargara, ceaiurile calde, mierea, lămâia.
Aceste dureri pot fi cauzate de afecţiunile faringei, laringei, amigdalelor. Acestea sunt caracteristice gâtului dar pot fi şi afecţiuni mai grave care apar în alte zone ale aparatului respirator care duc la bronşita acută sau gripă.
Pentru ameliorarea durerii sunt multe metode naturiste folosite şi de străbunicii noştri, dar care cu timpul au fost uitate şi înlocuite de medicamentele care conţin multe chimicale. Unele din aceste remedii sunt gargara, ceaiurile calde, mierea, lămâia.
* Compresa de varză: Se taie cotorul din varză, se zdrobeste cu sucitoarea pînă se înmoaie. Varza astfel prelucrată se aplică în jurul gâtului şi se acoperă cu o cârpă de lână. Varza se poate fierbe pentru a fi mai moale.
* Compresă de untura: se încălzeste untură într-o tâgaie (puteţi lua de ulei) pâna devine fierbinte. Cu acest fluid fierbinte se îmbibă o cîrpă de lână cu care se acopera gâtul; încercati sa puneti cît de cald se poate (cît sufera pacientul) în jurul gâtului. Se acoper cu o eşarfă si se lasă peste noapte.
* Compresă de brânză: brânza se întinde în mod egal pe o batistă, acesta se aplică în jurul gâtului , se fixeaza cu o eşarfă şi se ţine câteva ore, de preferat peste noapte.
* Compresa de loess: 2 - 3 lingure de loess (de la farmacie sau magazin de droguri) se amestecă cu puţină apă într-o pastă, se intinde pe o batistă se fixează cu o esarfă de lână. După câteva ore, când loess-ul s-a uscat, se schimbă.
* Compresa de cartofi: cartofii se fierb, se zdrobesc, se întind pe o batistă, care se aplică in jurul gâtului şi se fixează cu un şal. Aveţi grijă, ca cartofii să nu fie prea fierbinte - pericol de arsuri.
* Compresă de untura: se încălzeste untură într-o tâgaie (puteţi lua de ulei) pâna devine fierbinte. Cu acest fluid fierbinte se îmbibă o cîrpă de lână cu care se acopera gâtul; încercati sa puneti cît de cald se poate (cît sufera pacientul) în jurul gâtului. Se acoper cu o eşarfă si se lasă peste noapte.
* Compresă de brânză: brânza se întinde în mod egal pe o batistă, acesta se aplică în jurul gâtului , se fixeaza cu o eşarfă şi se ţine câteva ore, de preferat peste noapte.
* Compresa de loess: 2 - 3 lingure de loess (de la farmacie sau magazin de droguri) se amestecă cu puţină apă într-o pastă, se intinde pe o batistă se fixează cu o esarfă de lână. După câteva ore, când loess-ul s-a uscat, se schimbă.
* Compresa de cartofi: cartofii se fierb, se zdrobesc, se întind pe o batistă, care se aplică in jurul gâtului şi se fixează cu un şal. Aveţi grijă, ca cartofii să nu fie prea fierbinte - pericol de arsuri.
Sucuri:
* Un gălbenuş de ouă se amestecă într-o ceaşcă cu apă călduţă şi se bea.
* Fructe de soc se fierbe în apă, se îndulceşte cu miere şi se bea.
* Zahăr candi se dizolva în puţin rom. Cîteodata se consumă o linguriţă.
* Fructe de soc se fierbe în apă, se îndulceşte cu miere şi se bea.
* Zahăr candi se dizolva în puţin rom. Cîteodata se consumă o linguriţă.
Gargara.
Gargara se face la fiecare două – trei ore pe parcursul unei zile. Aceasta se poate face cu mai multe soluţii dar se porneşte întotdeauna de la o cană de apă călduţă în care se poate adăuga de exemplu apă oxigenată, sau o linguriţă de miere şi sucul de la o jumătate de lămâie şi nu în ultimul caz putem să optăm şi pentru tratamentul cu uleiuri esenţiale, se diluează 2 picături de ulei de cedru şi 2 de eucalipt în apa călduţă sau 2 picături de ulei de şerlai şi 2 de lămâie. Această apă nu se înghite doar se face gargară cu ea şi se scuipă.
Gargara se face la fiecare două – trei ore pe parcursul unei zile. Aceasta se poate face cu mai multe soluţii dar se porneşte întotdeauna de la o cană de apă călduţă în care se poate adăuga de exemplu apă oxigenată, sau o linguriţă de miere şi sucul de la o jumătate de lămâie şi nu în ultimul caz putem să optăm şi pentru tratamentul cu uleiuri esenţiale, se diluează 2 picături de ulei de cedru şi 2 de eucalipt în apa călduţă sau 2 picături de ulei de şerlai şi 2 de lămâie. Această apă nu se înghite doar se face gargară cu ea şi se scuipă.
* Gargara de mai multe ori pe zi cu soluţie salină: o lingurita de sare la 1 pahar de apă caldă (de preferinţă în alternanţă cu ceai de salvie).
* 15 picături de extract de musetel într-un pahar de apă, se amestecă şi se gargare de mai multe ori pe zi.
* 40 grame de muguri de pin se fierbe timp de 30 de minute într-un litru de apă, se lasa sa stea 20 de minute si se toarce.
* 20 de grame de coada-calului se fierbe intr-o jumate de litri de apă. Se toarce si se bea.
* Se fierbe gutuie, intro esarfă de lină, se stoarce. La sucul astfel obtinut se dă cantitatea dublă de zahăr, sie se fierbe, pină ce devine ca si sirop. O lingurită din siropul acesta se dă la un pahar de apă si se gargară.
* 15 picături de extract de musetel într-un pahar de apă, se amestecă şi se gargare de mai multe ori pe zi.
* 40 grame de muguri de pin se fierbe timp de 30 de minute într-un litru de apă, se lasa sa stea 20 de minute si se toarce.
* 20 de grame de coada-calului se fierbe intr-o jumate de litri de apă. Se toarce si se bea.
* Se fierbe gutuie, intro esarfă de lină, se stoarce. La sucul astfel obtinut se dă cantitatea dublă de zahăr, sie se fierbe, pină ce devine ca si sirop. O lingurită din siropul acesta se dă la un pahar de apă si se gargară.
Ceaiurile
Acestea reduc numărul şi frecvenţa impulsurilor nervoase care ajung la muşchi şi la vasele de sânge conectate la apariţia durerii. Lemnul dulce are proprietăţi bactericide, antiinflamatorii, şi de netezire a mucoaselor respiratorii. Acest ceai se face dintr-o lingură de lemn dulce la o cană de apă şi se bea de trei ori pe zi. Eucaliptul este şi el foarte bun pentru durerile de gât şi se pregăteşte un ceai din un litru de apă şi un punm de frunze de eucalipt, se îndulceşte cu miere, şi se bea de trei ori pe zi. Cimbrul se foloseşte cu miere şi lămâie. Se bea acest ceai de trei ori pe zi şi el ameliorează răguşeala şi pierderea vocii.
Acestea reduc numărul şi frecvenţa impulsurilor nervoase care ajung la muşchi şi la vasele de sânge conectate la apariţia durerii. Lemnul dulce are proprietăţi bactericide, antiinflamatorii, şi de netezire a mucoaselor respiratorii. Acest ceai se face dintr-o lingură de lemn dulce la o cană de apă şi se bea de trei ori pe zi. Eucaliptul este şi el foarte bun pentru durerile de gât şi se pregăteşte un ceai din un litru de apă şi un punm de frunze de eucalipt, se îndulceşte cu miere, şi se bea de trei ori pe zi. Cimbrul se foloseşte cu miere şi lămâie. Se bea acest ceai de trei ori pe zi şi el ameliorează răguşeala şi pierderea vocii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu