https://devents.ro

Alergiile si tratarea lor





Alergiile – Cauze, simptome si tratamente naturiste.Tipuri de alergii

Alergiile pot fi descrise ca o sensibilitate a organismului la o substanta care nu afecteaza în mod normal alte persoane. Exista nenumarate substante în mediu, care pot provoca reactii usoare, pana la reactii mai violente mai multor persoane. Aceste reactii variaza de la alergii urmate ca intoleranta dupa consumul unor alimente si substante, cu cele rezultate din poluare.
Simptome
Simptomele alergiilor sunt la fel de variate ca substantele care provoaca aceste reactii. Acestea includ dureri de cap, migrene, ameteli, iritabilitate, nervozitate, depresie, nevralgie, stranut, conjunctivita, diabet zaharat, eczeme, arsuri la stomac, indigestie, constipatie, diaree, ulcer gastric, astm bronsic, excesul de greutate, cresterea tensiunii arteriale , dureri în piept, infarct miocardic, dificultati de respiratie, umflarea fetei si a ochilor, etc. Multe alergii sunt multiple si pot fi cauzate de alergeni multipli.
Tipuri de alergii
Alergii cauzate de polen- aceste alergii sunt declansate de copaci, iarba, plante si flori.
Alergii cauzate de praf (acarieni) sunt provocate de bacterii si diverse microrganisme ce traiesc in covoare, mobilier tapitat, lenjerie de pat, saltele , firele de par de animale, precum si praful din casa.
Alergii cauzate de animale alergii declansate de firele de par de animale.
Alergiile cauzate de mucegai- mucegai si ciuperci, în interiorul si în afara casei.
Alergiile alimentare Cu toate că orice aliment poate provoca o reactie alergica, unele alimente pot provoca reactii alergice mai violente, alimente precum: arahide, crustacee, citrice si glutamat monosodic.

Principii de tratament in bolile alergice

Tratamentul afectiunilor alergice comporta doua aspecte: - curativ, adresat fenomenelor de boala in stadiul evolutiv, acut
- profilactic, urmarind evitarea contactelor sensibilizante si crearea tolerantei imunologice fata de alergenii sensibilizanti

Daca tratamentul curativ este medical, profilaxia specifica si nespecifica poate fi realizata de fiecare individ etichetat ca alergic.
In acest scop, mijloacele de profilaxie vor urmari evitarea contactului alergenic; atunci cand acest lucru nu este posibil, la profilaxia partiala vor fi asociate masuri de tratament care blocheaza efectul periferic al reactiei antigen – anticorp : antihistaminice, bronhodilatatoare, inhibitori ai reactiei de liberare a mediatorilor.

Terapia profilactica va fi completata cu masuri de schimbare a locuintei, a mediului profesional si cu cea mai eficienta metoda de tratament pentru bolile alergice – metoda hipersensibilizarii specifice.

Alergia la insecte

 Alergia la insecte poate aparea fie in urma intepaturilor, fie a muscaturii, fie chiar si numai dupa inhalarea emanatiilor acestora.Mai frecvente si de interes practic sunt insa consecintele alergice ale intepaturile cu venin ale insectelor din ordinul Hymenopterae (albine, viespi). Aspectul clinic al alergiei prin intepatura cu venin de albina sau viespe poate fi o reactie locala zgomotoasa si cu durata de mai multe zile; cele mai grave sunt socul anafilactic sau unele reactii neobisnuite.Veninul insectelor contine pe de o parte substante antigene comune mai multor specii. Asa se explica de ce unele persoane fac reactii sistemice nu numai la intepatura insectelor din ordinul Hymenopterae, ci si la intepaturi de tantari sau muscaturi de purici.Evitarea intepaturilor de insecte este masura ideala, da nu intotdeauna posibila si suficienta. In orice caz, persoana cu alergie de acest tip trebuie sa poarte o vestimentatie si incaltaminte protectoare, sa evite folosirea parfumurilor si cosmeticelor in afara locuintei, sa stie ca insectele sunt atrase de alimente, culori deschise si pastelate.Metoda cea mai importanta de prevenire este insa hipersensibilizarea specifica fie cu extract total de corp de insecta, fie cu extract de venin de insecte.

Tratarea alergiilor alimentare

 Cand alimentul nociv este identificat ca alergen, el trebuie exclus din regimul alimentar pentru o perioada indelungata.
Persoana afectata de alergie trebuie sa se intereseze, ori de cate ori foloseste un preparat culinar, daca preparatul respectiv nu contine alimentul alergic pentru el.
Exista si metode alternative de tratare a alergiilor alimentare folosind medicamente antihistaminice pe cale orala sau prin injectii , ce pot contribui la diminuare intensitatii simptomelor .
Reusita necesita insa absoluta corectitudine in respectarea indicatiior primite de la medic precum si consulturi periodice la medicul care a initiat tratamentul.Daca rezultatele obtinute nu sunt intotdeauna satisfacatoare, totusi respectarea indicatiilor medicale creste mult sansa pacientului de a putea tolera candva, in viitor, alimentul care in prezent i-a fost interzis.


Alergia la praf

Rolul prafului de casa ca aeroalergen e cunoscut de 60 de ani. amintim ca este cel mai frecvent alergen. Compozitia sa, multa vreme “misterioasa”, e considerata in prezent ca avand un factor comun ce ii ofera antigenitatea . Factorul incriminat a fost identificat cu un acarian (paianjen) numit Dermatophagoides pteronissymus. In anumite zone geografice este inlocuit cu alte specii de acarieni.
Incidenta lor in praful de casa creste in casele vechi si in zonele cu altitudine joasa si clima umeda. In compozitia prafului de camera mai gasim fulgi, peri de animale, mucegauiri, diverse fibre, fragmente de gandaci de casa.