https://devents.ro

Ceaiuri naturiste


Mai jos va prezentam retete pentru a fi folosite in tratamentele naturiste cu ceaiuri.
Pelinul:

Pelinul este o planta medicinala, perena, ierboasa des folosita, fiind un bun antiseptic si antidiareic.
pelinul poate fi folosit sub forma de infuzie sau cataplasma pentru diverse afectiuni externe: candidoza, vaginite atrofice ; hemoroizi; plagi purulente.
Pulberea de pelin si infuzia de pelin pot fi folosite si pentru afectiuni interne: giardia, viermi intestinali, indigestie, balonare, dureri de cap, stari de voma, migrene.
Se recomanda ca tratamentele cu pelin sa nu fie mai lungi de 2, 3 saptamani, urmate de alte 2 saptamani de pauza.

Ceai de urzica:

Urzica este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. Daca analizam urzica din punct de vedere nutritional putem spune ca urzica este “incarcata” cu vitameni si substante minerale esentiale cum sunt de exemplu calciul, zincul, fier, potasiu, acid folic (vitamina B9), carotenul, magneziul si multe proteine.
Consumul regulat de ceai de urzica reduce posibilitatea de aparitie a edemelor de diferite tipologii, lupta impotriva anemiei, ajuta la tratarea sindromul premestrual si menoragiei.
Consumul de ceai de urzica in special in perioadele de tranzitie dintre anotimpuri poate combate aparitia unor alergii de diverse tipuri. Urzica mai este recomandata de specialisti pentru tratarea infectiilor tractului urinar, pentru bronsite, raceli si tuberculoza.
Ceaiul de urzica este apreciat in general de catre consumatorii lui pentru calitatiile exceptinale astringente si antiseptice. Este folosit ca un remediu pentru aparitia neasteptata a sangeriilor din nas. Urzica imbunatateste functionalitatea inimii, lupta impotriva migrenelor si intareste sistemul imunitar.

Ceaiul negru:

Pe plan international sunt cunoscute 4 mari varietati de ceaiuri (ceaiul bleu- verde, ceaiul alb, ceaiul negru si ceaiul verde). Dintre aceasta ceaiul negru are aroma cea mai puternica si este cel mai raspandit pe piata.
In afara de gustul bun, ceaiul negru are si cateva proprietati medicale.  Totusi aceste proprietati medicale pot fi puse in valoare doar daca ceaiul este baut simplu , fara fara lapte sau zahar. Ceaiul negru are are cateva calitati exceptionale.
Ceaiul negru are un continut ridicat de cafeina ce sustine circulatia sangelui spre creier fara a avea efecte negative asupra inimii. De asemenea ceaiul negru ajuta la prevenirea aparitiei cancerului. Continutul de cafeina mareste capacitatea de concentrare si rezistenta la oboseala.
Consumul regulat de ceai negru distruge virusi orali precum herpesul si mareste rezistenta naturala impotriva diareei, cistitei, pneumoniei si diferitelor infectii ale pielii. Intr-un cuvant putem spune ca ceaiul negru intareste sistemul imunitar.  Datorita continutului de tanin, ceaaiul negru este un astringent ce trateaza inflamatiile si iritarea sistemul digestiv in mod natural.
Ceaiul negru consumat regulat, dar in cantitatiile recomandate lupta si impotriva colesterolului, deci este un adevarat beneficiu pentru inima.


Ceai pentru slabit:


In obezitate, pe lanaga regimul hipoglucidic si hiperproteic, asociat cu salata de legume si de fructe sarace in zaharuri, plantele medicinale isi aduc contributia la reducerea greutatii corporale. Din aceasta categorie fac parte cele mai active diuretice, sudorifice si laxative.
Un ceai medicinal indicat in obezitate este preparat din fructe si radacini de papadie, frunze de mesteacan si flori de soc (cate 200 g fiecare), din coaja de crusin si volbura cate 150g fin fiecare si 100g matase de porumb. Din acest amestec de plante se prepara un decoct, folosind 1 lingurita de plante la o cana cu apa.  Se beau 2-3 cani pe zi, neindulcite (sau indulcite cu zaharina), timp de cel putin 2 saptamani.