https://devents.ro

luni, 16 ianuarie 2012

Tratamente naturiste impotriva mirosului neplacut al picioarelor

Salvie, contra transpiraţiei excesive

Dacă este să amintim doar câteva dintre proprietăţile salviei - antiseptice, cicatrizante, astringente şi antiinflamatorii - nu încape îndoială că aceasta este o soluţie contra mirosului neplăcut al picioarelor. În plus, salvia acţionează eficient contra transpiraţiei excesive. Pentru aceasta, sunt indicate băile cu decoct din frunze şi din flori de salvie. Pune trei-patru linguri din planta mărunţită în jumătate de litru de apă şi fierbe amestecul 10-15 minute.

Apoi strecoară decoctul şi adaugă-l într-un lighean în care ai pus în prealabil unu-doi litri de apă rece. Baia trebuie să dureze aproximativ 20 de minute. Un truc recunoscut pentru efectele odorizante şi antiperspirante este să pui câteva frunze de salvie în pantofi. Alte remedii indicate într-o astfel de situaţie sunt şi decoctul din cimbru, infuzia din coada-calului sau ceaiul din frunze de nuc. Acesta se face din trei linguriţe de plantă mărunţită şi din 500 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat un sfert de oră. Se fac băi de picioare de câte 30 de minute cu această infuzie, de două ori pe săptămână.

Uleiuri aromatice, pentru acţiune de durată

Printre leacurile recomandate celor care se confruntă cu problema mirosului neplăcut al picioarelor sunt şi uleiurile aromatice. Astfel, se pot face băi cu apă călduţă în care se adaugă trei-patru picături de ulei de lavandă, de mentă, de arbore de ceai sau de cimbru. Aceste uleiuri nu doar maschează mirosul, ci ajută şi la combaterea ciupercii piciorului prin efectul lor antimicotic, antiseptic şi calmant.

Rostopasca are proprietăţi antibacteriene

Agenţii patogeni care dau mirosul neplăcut al picioarelor pot fi distruşi cu ajutorul tincturii de rostopască. După spălarea riguroasă a picioarelor, aplică tinctură de rostopască pe tălpi şi între degete cu un tampon. Pentru un efect mai puternic, poţi adăuga şi ulei esenţial de arbore de ceai, de lămâie sau de muşeţel. Brusturele este un alt leac eficient contra infecţiilor picioarelor. El conţine o substanţă, arctiozida, cu acţiune comparabilă cu cea a penicilinei. Poţi face cataplasme cu frunze de brusture (frunzele spălate se stropesc cu ulei de eucalipt), care se aplică seara pe tălpi, se trage apoi o pereche de şosete curate din bumbac şi se stă astfel pe toată durata nopţii. Dimineaţa se spală picioarele cu apă călduţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu